Ο ερχομός του 2ου μωρού αποτελεί έναν από τους πιο συνηθισμένους προβληματισμούς σε μια νέα οικογένεια. Όντως μια από τις πιο μεγάλες αλλαγές στη ζωή ενός μικρού παιδιού είναι το 2ο παιδί. Αυτή η μετάβαση είναι σημαντικό να διαχειριστεί με ευαισθησία, κατανόηση, ψυχραιμία και ενσυναίσθηση ώστε το παιδί να μην χάσει την αίσθηση της ασφάλειας του και να μπορέσει να χτίσει μια σχέση αγάπης με το αδερφάκι του.

Παρακάτω υπάρχουν μερικά σημεία που ο γονιός μπορεί να ακολουθήσει στη προσπάθεια του να ενισχύσει τη μεταξύ τους σχέση:

  1. Όχι πίεση στην έκφραση αγάπης προς το μωρό

Ο ερχομός του μωρού θα φέρει μεγάλες αλλαγές στην υπάρχουσα οικογενειακή δυναμική. Μην πιέζετε το παιδί να αγαπάει, φροντίζει ή να μοιράζεται τα παιχνίδια του με το αδερφάκι του. Συγκεκριμένα, όσο πιο πολύ κατανόηση δείξετε στο γεγονός ότι κάποιες φορές το παιδί μπορεί να νιώθει και δυσάρεστα τόσο πιο κοντά θα σας νιώθει το παιδί. Προσοχή στο να μην χρησιμοποιείτε εκφράσεις τύπου “εσύ είσαι μεγάλη τώρα και πρέπει να αγαπάς την αδερφούλα σου”.

  1. Συζήτηση σχετικά με τα συναισθήματα του παιδιού

Πάρτε πρωτοβουλία ώστε να δώσετε χώρο σε συζητήσεις σχετικά με τα αρνητικά συναισθήματα του παιδιού με τον ερχομό του μωρού. Ακόμη και τα παιδιά που δεν δείχνουν τη παραμικρή ένδειξη αρνητικού συναισθήματος, σίγουρα έχουν ανάγκη από μια διαβεβαίωση πως “το να είναι κανείς μεγαλύτερος αδερφός/η δεν είναι πάντα τόσο ωραίο”.

  1. Ένας προς έναν χρόνο

Δώστε χρόνο ο κάθε γονιός χωριστά με το παιδί για τουλάχιστον 30 λεπτά μέσα σε μια μέρα που έχετε τη δυνατότητα να είστε “εκεί”. Ακόμη και τις στιγμές που μπορεί να διακόψει το μωρό και να χρειαστεί να στρέψετε τη προσοχή σας εκεί αναγνωρίστε τη δυσαρέσκεια του μεγαλύτερου παιδιού “καταλαβαίνω πως θα ήθελες και άλλο παιχνίδι μαζί …ανυπομονώ και εγώ να συνεχίσουμε μόλις ταϊσω το μωρό θα έρθω. Σκέψου τι θα ήθελες να παίξουμε”.

  1. Ακούστε ΟΛΑ τα συναισθήματα του παιδιού

Τις φορές που το παιδί εκφράζει θυμό ή εκνευρισμό για το μωρό σας έχει πιο πολύ ανάγκη από κάθε άλλη στιγμή. Δείξτε κατανόηση και αναγνώριση στο μεγαλύτερο παιδί που αντιμετωπίζει μια δύσκολη στιγμή. Προσπαθήστε να καταλάβετε ποια είναι η αιτία του ξεσπάσματος “είσαι θυμωμένος που η αδερφή σου, σου παίρνει τα παιχνίδια σου”. Δείξτε υποστήριξη όταν το παιδί κλαίει χωρίς να διακόπτετε το κλάμα “μην κλαις” , “δεν ήταν τόσο σημαντικό” κλπ. Αντίθετα, η ενθάρρυνση στην έκφραση του αρνητικού συναισθήματος θα είναι ανακουφιστική και θα βοηθήσει το μεγαλύτερο παιδί στη προσαρμογή με το αδερφάκι.

  1. Πρωτοβουλίες

Πάρτε πρωτοβουλίες πριν ζητήσει το παιδί να πάτε εσείς κοντά του για να αναζητήσετε τη παρέα του. Είτε για παιχνίδι, συζήτηση ή απλώς να είστε στο χώρο μαζί του.

  1. Κρυμμένες συναισθηματικές ανάγκες

Όλα τα συναισθήματα είναι αποδεκτά. Ιδιαίτερα σε μια τέτοια μετάβαση. Όταν το μεγαλύτερο παιδί έχει επαναλαμβανόμενες και για αρκετό καιρό εκρήξεις θυμού ή δυσαρέσκειας προσπαθήστε να καταλάβετε ποια ανάγκη του ίσως να μην έχει καλυφθεί επαρκώς. Η συμπεριφορά του παιδιού μας δίνει μηνύματα που χρειάζεται να αποκωδικοποιήσουμε.

  1. Εναλλακτικές

Όταν το παιδί έχει όρεξη για ζωηρό παιχνίδι και αυτό δεν συγχρονίζετε πχ. Με τον ύπνο του μωρού δοκιμάστε να καθοδηγήσετε το παιδί δίνοντας εναλλακτικές. “Βλέπω πως έχεις διάθεση για φασαριόζικο παιχνίδι μπορείς να είσαι κοντά μου ήσυχα όση ώρα κοιμίζω το μωρό ή “αν θέλεις μπορείς να κάνεις αυτό το παιχνίδι στο άλλο δωμάτιο”.