Και αν σου έλεγε κάποιος πώς αυτοφροντίδα δεν είναι κυρίως το να κανονίζεις εξόδους ή spa. Αν σου έλεγε πως η αυτοφροντίδα εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από το πώς βλέπουμε τον εαυτό μας, πώς βιώνουμε τις ανάγκες μας και κατά πόσο έχουμε μάθει ότι η έκφραση και κάλυψη αυτών δεν είναι μια εγωϊστική πράξη αλλά ένας υγιής τρόπος να ζούμε.

Πολύ συχνά αυτό που ‘ακούω’ σε νέους γονείς είναι ενοχή. Οι πιο συνηθισμένες ‘απαντήσεις’ που δίνει κανείς αφορούν το φόβο μήπως αποτύχει ως γονιός , μήπως φέρεται εγωϊστικά ή ακόμη και μήπως η στάση τους αποτελέσει εμπόδιο σε έναν ασφαλή δεσμό κατά Bowlby & attachment parenting.

Στοπ. Πάρε μια βαθιά ανάσα. Εστίασε σε αυτό που συμβαίνει στο τώρα και ξανασκέψου. Τα παιδιά μας, μας χρειάζονται ήρεμους, γνήσιους καθοδηγητές. Είναι απίθανο να έχεις αυτοέλεγχο τις περισσότερες φορές εάν νιώθεις πως δεν φροντίζεις επαρκώς τον εαυτό σου. 

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρομαι σε εκείνες τις πλευρές σου που χρειάζονται φροντίδα. Αυτό που πραγματικά μπορεί να χρειάζεσαι είναι να δείχνεις περισσότερη αυτοσυμπόνια στον εαυτό σου . Αυτό σημαίνει να μιλάς πιο ευγενικά στο πρόσωπο σου . Το να χάσεις τον έλεγχο και να μιλήσεις με την πολυυυυ δυνατή σου φωνή στο παιδί δεν σε κάνει αχρηστη μαμά. Αυτό μπορεί να σημαίνει πως χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη πρακτική ή ψυχολογική. Μπορεί να σημαίνει πως χρειάζεσαι να βάλεις όρια σε κάποιες καταστάσεις ή ακόμη και να παίξεις ένα παιχνίδι που είναι ευχάριστο και ξεκούραστο ΚΑΙ για εσένα τη δεδομένη στιγμή. 

Αντίθετα, η επικριτική φωνή μπορεί να προκαλέσει αρνητικά συναισθήματα , άγχος και αποδυνάμωση. Ο τρόπος που μιλάμε στον εαυτό μας επηρεάζει σημαντικά στο πώς αισθανόμαστε για εμάς και τους γύρω και αυτό είναι μια μορφή αυτοφροντίδας.Όταν ‘ γεμίζουμε’ & καλύπτουμε τις ανάγκες μας ήμαστε πιο ικανοί να ρυθμίσουμε τα συναισθήματα μας. Τα παιδιά μαθαίνουν να ρυθμίζουν τα συναισθήματα τους κυρίως μέσα από τη μίμηση, τη παρατήρηση και την εικόνα που εμείς δείχνουμε !

Ξεκίνα με το να αναρωτιέσαι συχνά μέσα στη μέρα τι είναι αυτό που έχεις ανάγκη για να είσαι σε ισσοροπία. Μπορεί να είναι το να δείχνεις περισσότερη αποδοχή σε αυτά που δεν μπόρεσες να τελειώσεις, μπορεί να είναι το να ζητήσεις υποστήριξη από το περιβάλλον σου ώστε κάποιες δύσκολες μέρες να μπορέσεις να κοιμήθείς παραπάνω ή μπορεί να αφορά το να θυμάσαι να τρέφεσαι ΚΑΙ εσύ υγειινά! Μη ξεχνάς το τρόπο με τον οποίο σκέφτεσαι και μιλάς στον εαυτό σου!