ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη. Η απόφαση να σπουδάσω την επιστήμη της ψυχολογίας ήρθε σε μικρή ηλικία για να γεμίσει το ενδιαφέρον μου για την ανθρώπινη συμπεριφορά και την ψυχική υγεία.

Οι βασικές σπουδές μου στη Ψυχολογία και Παιδαγωγικά προσχολικής ηλικίας ολοκληρώθηκαν το 2005 στην Οξφόρδη της Αγγλίας (Oxford Brookes University). Έπειτα ακολούθησα μεταπτυχιακές σπουδές στη Συμβουλευτική Ψυχολογία, με Προσωποκεντρική Προσέγγιση στο πανεπιστήμιο City του Λονδίνου (Certificate) και στο πανεπιστήμιο του Keele το 2008 (Master of Science).Το 2008 εκπαιδεύτηκα στην Ελληνική Εταιρία Έρευνας της Συμπεριφοράς στη Γνωστική-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία παιδιών και ενηλίκων (υπό επιστημονική εποπτεία επί τετραετίας).

  • Σχετικά με τη συμβουλευτική γονέων καθώς και τις ομάδες γονέων έχω εκπαιδευτεί στη προσέγγιση Good Enough Parenting του John &Karen Lewis όπου βασίζεται στη Θεραπεία Σχημάτων του Jeffrey Young.
  • Η υποστήριξη που παρέχω στους γονείς στηρίζεται στο Attachment Parenting όπου και είμαι επίσημος μέλος στο δίκτυο συνεργατών της APH καθώς και στη προσέγγιση της Magda Gerber RΙΕ. Έχω εκπαιδευτεί στο πρόγραμμα της Attachment Parenting International ως “Attached at the Heart “ εκπαιδεύτρια.
  • Περαιτέρω έχω παρακολουθήσει το πρόγραμμα ‘ Ο Αποτελεσματικός Γονέας’ της Gordon Hellas. 
  • Tο online πρόγραμμα της Laura Markham ‘Peaceful Parent, Happy Kids’.
  • Online training course on ‘Making sense of Discipline’ απο The Neufeld Institute

Η επαγγελματική μου εμπειρία ως τώρα προέρχεται από ποικίλους χώρους της ψυχικής υγείας σε εθελοντικό και μη επίπεδο. Έχω εργαστεί εθελοντικά με παιδιά με ειδικές ανάγκες, στο κέντρο Πρόληψης Δίκτυο Α με ομάδες γονέων και σε ακαδημαϊκό περιβάλλον σε κολλέγιο της Αγγλίας προσφέροντας συμβουλευτική υποστήριξη σε φοιτητές.

Έχω εργαστεί σε Νευροψυχιατρική Κλινική ως ψυχολόγος προσφέροντας συμβουλευτική και ψυχοκοινωνική στήριξη στους νοσηλευόμενους. Επίσης, η επαγγελματική μου εμπειρία συνεχίστηκε με τη τρίμηνη εργασία μου στο Κέντρο Κοινωνικής Στήριξης, Δήμου Παύλου Μελά ως ψυχολόγος προσφέροντας συμβουλευτική υποστήριξη και διεξάγοντας ομάδες γονέων, αυτογνωσίας και ψυχοεκπαιδευτικές ομιλίες. Επιπλέον, εργάζομαι σε ιδιωτικά κολέγια διδάσκοντας στο τομέα της Ψυχολογίας.

Έχω παρακολουθήσει και συμμετάσχει σε μια σειρά σεμιναρίων, συνεδρίων και workshops με σκοπό τη συνεχή επιμόρφωση και ενημέρωση στο αντικείμενο. Έχω προσωπική εμπειρία ως μέλος δύο ομάδων αυτογνωσίας που με έχει βοηθήσει πολύ στην αποτελεσματικότητα μου ως ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια.

Είμαι κάτοχος άδειας ασκήσεως επαγγέλματος ψυχολόγου.