Η γονεϊκή προσέγγιση Good Enough Parenting στα ελληνικά θα μπορούσε να αποδοθεί ως “Ο αρκετά καλός γονιος”. Ο όρος εχει δανειστεί απο το Winnicott όπου αρχικά μίλησε για την “αρκετά καλή μητέρα”. Βασίζεται στη θεωρία σχημάτων κατά J. Young και αποτελεί εναν τροπο για την πρόληψη της δημιουργίας παγίδων ζωής.
Η συγκεκριμένη προσέγγιση πρεσβεύει το πως ο γονιος μπορει να μάθει να αναγνωρίζει και να ανταποκρίνεται επαρκώς στις συναισθηματικές ανάγκες των παιδιών. Απο τη γέννηση και καθόλη τη διάρκεια της ζωής μας εχουμε συναισθηματικές ανάγκες. Στη βρεφική και παιδική ηλικία αυτός που καλείται να τις καλύψει ειναι ο γονιός η το άτομο που φροντίζει το παιδί.
Τις συναισθηματικές ανάγκες αποτελούν :
1. Σύνδεση & αποδοχή
2. Υγιής αυτονόμηση
3. Ρεαλιστικές προσδοκίες
4. Λογικά όρια και
5. Πνευματικές αξίες & ο ρόλος της κοινότητας
Ο αρκετά καλός γονιός μαθαίνει να ανταποκρίνεται επαρκώς σε αυτές τις ανάγκες του παιδιού έχοντας πάντα υπόψην παράγοντες που αφορούν την ηλικία του παιδιού, το αναπτυξιακό στάδιο, την ιδιοσυγκρασία, τη κουλτούρα καθώς και το μοναδικό οικογενειακό πλαίσιο.
Επιπλέον, τα εργαλεία με τα οποία εξικοιώνεται ο γονιός μέσα από τη συγκεκρίμενη προσέγγιση είναι η ενσυναίσθηση, η ενεργητική ακρόαση, η αντανάκλαση συναισθημάτων.
Ο γονιός μπορείνα εκπαιδευτεί στη συγκεκριμένη προσέγγιση μέσα απο την ομάδα γονέων που γίνεται σε 12 δίωρες συναντήσεις. Μια σειρά απο αποσπάσματα ταινιών που υπογραμμίζουν τις ποικίλες συναισθηματικές ανάγκες και την κατάλληλη/ακατάλληλη ανταπόκριση του γονιού προβάλλονται και κατόπιν ακολουθεί συζήτηση. Οι ταινίες βοηθάνε στη καλύτερη κατανόηση της θεωρίας αλλά και της εφαρμογής.
Το Good Enough Parenting σαν προσέγγιση θα βοηθήσει εντέλει το γονιό να γίνει ενας ήπιος καθοδηγητής του παιδιού του και να νιώθει αυτοπεποίθηση σε αυτό το τόσο σημαντικό ρόλο.